You are not connected. Please login or register

Istorija!!!

Отиди на страна : Previous  1, 2, 3  Next

Go down  Порака [Страна 2 of 3]

26 Re: Istorija!!! on Нед Ное 30, 2008 6:28 pm

Administracija!

avatar
~Uspesen clen~
~Uspesen clen~
ok
nemoja da mesas

Преглед на профилот на членот http://teenschool-eliteway.forumakers.com

27 Re: Istorija!!! on Чет Дек 04, 2008 6:26 pm

Euge

avatar
~Uspesen clen~
~Uspesen clen~
koga e drugiot cas?????da ne prodolzivte so strajkot hahahahahahaha

Преглед на профилот на членот http://www.schoolway.forumakers.com

28 Re: Istorija!!! on Чет Дек 04, 2008 7:32 pm

Dijan4e

avatar
~Pocetnik~
~Pocetnik~
eve ja novata lekcija
Богомилство
Богомилството е верско учење во средновековна Македонија и пошироко. Се појави како реакција социјалното раслојување што настана како резултат на воведувањето на феудализмот и на поддршката на власта од страна на официјалната христијанска црква. Богомилството било дуалистичко учење и тврделе дека реалниот свет го создал не Богот, туку ѓаволот. Го отфрлале крстот како свој верски симбол, не граделе цркви и своите обреди ги вршеле на отворен простор, ја осудувале црковната хиерархија и сметале дека Исус не бил Син божји, туку обичен човек. Името го добиле по попот Богомил, по кого, пак, е наречено селото Богомила.

Крајот на 9 и почетокот на 10 век е означен со крупни промени во општествената структура на Македонските племиња. Во тоа време, територијата на македонските племиња влегува во состав на моќната феудална држава на Бугарскиот цар Симеон (823-927). По завладувањето, за да ја задржи власта, како и заради можноста за побрза и поефикасна експлоатација, и на овој простор е проширена воено-административната поделба, каква што веќе постоела во Бугарското царство. Тоа значело и забрзано распаѓање на родовските општини. Во овој процес била вклучена и црквата, која добивала поседи како подарок од владетелите. Така црквата почнала да станува една од најјаките феудални институции. Како крупен големопоседник, таа застанала на страна на монархијата, во одбрана на вака поставениот општествен поредок.

Околностите во кои се нашле Македонците, посебно се влошиле во средината на 10 век, за време на владеењето на царот Петар (927-969), кога нагло биле зголемени даноците за големиот воено-административен апарат, кога ги завршил своите освојувачки походи. Во едни такви критични историски услови, се појавува силно народно движење, за верско и политичко ослободување - Богомилството. Во основа тоа претставува религиозно учење кое за своја база ги има дуалистичките еретички учења.

Власта и официјалната христијанска црква жестоко ги прогонувале богомилите, поради што богомилството замрело. Покрај тоа ги палеле богомилските книги, поради што денес малку се знае за богомилството и тоа пред сè од списите на нивните противници, каде богомилските ставови се критикувани.

Богомилите во Македонија се појавуваат во времето кога на бугарскиот престол седел Петар (927- 969), од ова време не се зачувани богомилски книги, иако според многу извори тогаш ги имало доста. „Основен извор за појавеното богомилско движење во Х век е Беседата против богомилите од Презвитер Козма. Како заштитник на интересите на бугарската црква, Козма го напишал ова дело со цел да ги разобличи богомилите, да го осуди нивното движење и да ги оттргне масите од нив, да не станат ’еретици‘ – богомили. “ Движењето го започнал попот Богомил за чие постоење нема сомнение. Тешко е точно да се одреди каде се појавува ова движење, но сигурно е дека се појавува кај нас, во Македонија. Според легендата, попот Богомил е по потекло од селото Богомила, велешко, а живеел и се криел на планината Бабуна. Богомилите биле под влијание на манихејството, но и на старата словенска религија. Тие верувале дека светот е борба на доброто и злото и дека на крајот ќе победи доброто. Богомилите биле против официјалното христијанство и против црквата, не граделе храмови и не признавале празници. Тие дури го отфрлаат и Стариот Завет поради својата суровост и не ја признаваат државата. Нивното учење било во голема мера револуционерно. Богомилите не прифаќаат да носат оружје и да водат војни, поради што се жестоко казнувани од сите држави до каде што стигнале. Ги казнувале византијците, бугарскиот цар Петар и српскиот владетел Стефан Немања. Тие се прошириле и до Хрватска и Босна и Захумље (денешна Херцеговина), каде што ги прогонува католичката црква. Богомилите наоѓаат засолниште во Босанските планини и се рашируваат до таа мера што стануваат официјална црква наречена- Црква Босанска. Богомилството го прифатил банот Кулин и ги штител богомилите и од Византија и од Унгарија и од Рим. Исто така, богомилите ги отфрлаат странските имиња, грчки и еврејски под влијание на библијата, и имаат само словенски имиња како: Годин, Љубомир,Твртко, Радомир, Мирослав, Болеслав, Драгомир, Владимир, Драгош, Будислав итн. Тие ги отфрлаат и грчкото и латинското писмо и документите зачувани во Босна се пишувани на старото кирилско писмо и на писмото познато под име: „Босанчица“.

za domasno ke bide da odgovorite na slednive prasanja:
Kade i koga se pojavilo bogomilskoto dvizenje?
Po kogo go dobilo imeto?
Sto otfrlalo bogomilskoto dvizenje?

Преглед на профилот на членот

29 Re: Istorija!!! on Вто Дек 09, 2008 6:01 pm

Dammy :]

avatar
~Redovn clen~
~Redovn clen~
Напишав!!! Very Happy


_________________

Made by me...Not copiers alowed!!
Преглед на профилот на членот http://www.all-disney-stars.forumakers.com

30 Re: Istorija!!! on Нед Дек 14, 2008 5:02 pm

Angel4e

avatar
~Redovn clen~
~Redovn clen~
I jas napisav!!!!! Very Happy

Преглед на профилот на членот http://hsm3gnews.blogspot.com/

31 Re: Istorija!!! on Нед Дек 14, 2008 9:23 pm

ljupce_bucka

avatar
~Nov clen~
~Nov clen~
i jas napisav !!!! Smile

Преглед на профилот на членот https://www.youtube.com

32 Re: Istorija!!! on Пон Дек 15, 2008 3:22 pm

Dijan4e

avatar
~Pocetnik~
~Pocetnik~
pocnuvame nova tema koj ke ima 7 lekcii temata e za
CAR SAMOIL
1 lekcija
Потекло и идентитет
Цар Самоил бил син на комесот (кнезот) Никола и на Рипсимија која најверојанто била од ерменско потекло.Според историчарот Прокиќ, Никола бил од племето Брсјаци. Антрополошката анализа на неговиот скелет укажува дека се работи за егејско-кавкаски тип на расна припадност. Според оваа анализа, тој бил висок само 1,55 метри (според Н. Ц. Муцопулос).Од 969 година, на Балканот постоела слободна територија, отцепена од централната бугарска власт. Тоа бил пределот на чие чело стоеле комитопулите.[2] Што се случило со комитопулите по 973 година - не може да се дознае од изворите, сè до 976 година, која претставува пресвртница во односите меѓу синовите на Никола и Византија. Иван Скилица за тоа пишува вака:

Потоа пак, Бугарите, штом умре кралот, кренаа востание и за свои владетели избраа четворица, браќата Давид, Мојсеј, Арон и Самуил, синови на некој кнез, кој кај Бугарите бил многу моќен и затоа се наречени комитопули.

Ова укажува на тоа дека сите дотогашни подготовки на комитопулите вродиле со плод и дека „Бугарите“ од стариот центар на „Бугарија“ кренале востание против Византија и ги повикале своите владетели Самуил и неговите браќа. Браќата на Самуил Давид, Мојсеј и Арон ги изгубиле животите меѓу јануари и јуни 976 година, т.е. во рок од неполни 6 месеци. Давид и Мојсеј загинале во битки, додека за Арон стои запишано дека е убиен од страна на својот брат. Од таа 976 година, зацртан е почетокот на цврста градба на државна заедница, чии граници наскоро ќе се протегаат од Црното до средишниот дел на Јадранското Море и до Сава, Драва и Дунав.[3]

Самоил не тежнеел кон наследување и продолжување на историските и правните традиции на бугарската средновековна држава, туку напротив, се стремел кон вообличување на сопствен идентитет, создавајќи ново политичко тежиште на спротивниот крај на Балканот, каде што биле создадени новите престолнини Преспа и Охрид. Покрај тоа тој основал и посебна автокефална црква со ранг на патријаршија, не со седиште во старите бугарски црковни центри, туку во Преспа, а потоа и во Охрид. Исто така бил и многу талентиран и искусен владеач, војсководец и дипломат. Постигнал големи успеси во војната против Византијците, Србите и Хрватите, и успеал да ги прошири териториите на својат држава надвор од границите на Македонија.

za domasno:
da pronajdete sliki od samoil i da odgovorite na prasanjava:
1.Na kogo bil sin car Samoil?
2.Na koe poteklo pripagal Samoil?

Преглед на профилот на членот

33 Re: Istorija!!! on Вто Дек 16, 2008 6:07 pm

Dijan4e

avatar
~Pocetnik~
~Pocetnik~
Dammy, Euge, Anny i Angela vas ve izbrav za vo sekcijata po Istorija.
Dali site ucenici se slozuvaat?
(dokolku nekoj od tie ste gi izbrav ne sakaat da odat na sekcija neka mi kazat)

Преглед на профилот на членот

34 Re: Istorija!!! on Вто Дек 16, 2008 6:44 pm

Euge

avatar
~Uspesen clen~
~Uspesen clen~
Jas ke idam:D

Преглед на профилот на членот http://www.schoolway.forumakers.com

35 Re: Istorija!!! on Вто Дек 16, 2008 8:59 pm

Dammy :]

avatar
~Redovn clen~
~Redovn clen~
Јас сакам да одам!
Историја (во нормалното школоSmile ) ми е омилен предмет! Very Happy


_________________

Made by me...Not copiers alowed!!
Преглед на профилот на членот http://www.all-disney-stars.forumakers.com

36 Re: Istorija!!! on Сре Дек 17, 2008 12:26 am

Anny

avatar
~Pocetnik~
~Pocetnik~
euge напиша:Jas ke idam:D

Преглед на профилот на членот

37 Re: Istorija!!! on Сре Дек 17, 2008 4:01 pm

Ammy=]

avatar
~Pocetnik~
~Pocetnik~
Very Happy Ајде и јас идам

Преглед на профилот на членот http://all-disney-stars.forumakers.com

38 Re: Istorija!!! on Пет Дек 26, 2008 11:57 pm

Angel4e

avatar
~Redovn clen~
~Redovn clen~
Koja Angela?Jas ili drugata Angela??

Преглед на профилот на членот http://hsm3gnews.blogspot.com/

39 Re: Istorija!!! on Саб Дек 27, 2008 5:21 pm

Dammy :]

avatar
~Redovn clen~
~Redovn clen~
Mislam deka za drugata misli!


_________________

Made by me...Not copiers alowed!!
Преглед на профилот на членот http://www.all-disney-stars.forumakers.com

40 Re: Istorija!!! on Саб Дек 27, 2008 6:06 pm

Dijan4e

avatar
~Pocetnik~
~Pocetnik~
drugata

Преглед на профилот на членот

41 Re: Istorija!!! on Саб Дек 27, 2008 6:25 pm

Dammy :]

avatar
~Redovn clen~
~Redovn clen~
no spam bez spamovi te molam!


_________________

Made by me...Not copiers alowed!!
Преглед на профилот на членот http://www.all-disney-stars.forumakers.com

42 Re: Istorija!!! on Пет Јан 02, 2009 4:36 pm

ljupce_bucka

avatar
~Nov clen~
~Nov clen~
jas napisav

Преглед на профилот на членот https://www.youtube.com

43 Re: Istorija!!! on Пет Јан 02, 2009 8:54 pm

Dijan4e

avatar
~Pocetnik~
~Pocetnik~
Nova lekcija:
Освојувања и првиот пораз
Познат како успешен генерал, Самоил освојувал нови територии во сите правци. Набргу, неговото царство било распространето по речиси сиот Балкан, со делови од Грција, Тракија, кои биле сè уште под византиска власт. Во 986, Самоил одбегнувајќи го претпазливо секој отворен судир со противникот, ненадејно ја нападнал армијата на Василиј II додека се повлекувала од клисурите, веројатно кај Тројанова врата. Овој напад војниците предводени од Самоил, неговиот син и внук, го проследиле со борбени извици и силни викотници, со што внесле уште поголема забуна во редовите на Византијците. Византиската армија ја зафатила огромна паника, и во тој хаос се заробени царските знамиња, царската благајна, целокупниот воен материјал, заедно со царскиот шатор.Лав Ѓакон овој настан на кој присуствувал и едвај жив се спасил, го опишува многу живо и детално.Јоан Геометар исто пишува дека „Истарот го заграби венецот на Рим“, очигледно се мисли на царската круна. Инаку Геометар самиот го опеал овој пораз во песната под наслов „Пораз на Ромеите во бугарската клисура“.Првиот пораз Самуил го доживеал во битката за Солун. Во 995 година, по грижливо извршените воени подготовки, Самуил тргнал со војската против градот Солун, во чија близина ги распоредил своите чети во заседа. Притоа се послужил со лукавство: испратил само еден помал одред да се пробие до самиот Солун. Дознавајќи за новата опасност, Василиј II го испратил во Солун врховниот заповедник на Западот, магистерот Никифор Уран. Уран со војските стигнал до реката Сперхеј, каде што се залогорил. Самуил откако завршил со пустошење и ограбување по Тесалија, Беотија и Атика, како и низ Пелопонез, исто така се залогорил од другата страна надојдената река Сперхеј. Поради силните дождови, се чинело дека не е можен никаков судир меѓу двете војски. Но, сепак, Уран ја преминал ноќе реката на погоден премин, и ја нападнал војската на Самуил на спиење.

Поради факторот изненадување, војската на Самуил не успеала да се брани. Дури и самиот Самуил и неговиот син Гаврило Радомир биле тешко ранети и успеале да избегаат затоа што се скриле меѓу труповите. Наредната ноќ, тајно пребегале преку Етолските Планини во Македонија. Уран ги ограбил и ги оставил незакопани војниците на Самуил, а заробените Византијци ги ослободил и со голем плен се вратил во Солун.

za domasno:
Kade bilo rasprostraneto Samuilovoto carstvo?
Koga Samoil ja napadnal armijata na Vasilij II?
Kade Samoil go doziveal prviot poraz?

Преглед на профилот на членот

44 Re: Istorija!!! on Сре Јан 07, 2009 10:46 pm

hasmin

avatar
~Nov clen~
~Nov clen~
preku pp na napisime za kiril i metodij?

Преглед на профилот на членот http://www.elena-erreway.blogspot.com

45 Re: Istorija!!! on Сре Јан 07, 2009 11:33 pm

sanja

avatar
~Nov clen~
~Nov clen~
hasmin напиша:preku pp na napisime za kiril i metodij?

Преглед на профилот на членот

46 Re: Istorija!!! on Чет Јан 08, 2009 12:16 am

Angel4e

avatar
~Redovn clen~
~Redovn clen~
Jas napisav i ti isprativ!

Преглед на профилот на членот http://hsm3gnews.blogspot.com/

47 Re: Istorija!!! on Чет Јан 08, 2009 12:24 am

Dijan4e

avatar
~Pocetnik~
~Pocetnik~
preku pp napisete
a tie sto veke mi pratia da im kazam deka domasnata e super! Smile

Преглед на профилот на членот

48 Re: Istorija!!! on Чет Јан 08, 2009 12:26 am

Angel4e

avatar
~Redovn clen~
~Redovn clen~
Fala nastavnicke! Very Happy

Преглед на профилот на членот http://hsm3gnews.blogspot.com/

49 Re: Istorija!!! on Чет Јан 08, 2009 12:28 am

Dijan4e

avatar
~Pocetnik~
~Pocetnik~
maje i mar_fan sakate li da odite na sekcija po Istorija?

Преглед на профилот на членот

50 Re: Istorija!!! on Чет Јан 08, 2009 12:31 am

Angel4e

avatar
~Redovn clen~
~Redovn clen~
Jas sakam,nastavnicke! Very Happy

Преглед на профилот на членот http://hsm3gnews.blogspot.com/

Sponsored content


Вратете се на почетокот  Порака [Страна 2 of 3]

Отиди на страна : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот